Mobilklíma energiaosztályok

október 05 1 min read

A mobil klímákat energiahatékonyságuk alapján osztályozzák, melyek meghatározása az energiafelhasználás és a hatékonyság szempontjából történik. Az Európai Unióban általában egy az A-tól G-ig terjedő skálát használnak, és az energiafelhasználás növekedésével csökken az energiahatékonyság osztálya, ahol az AA++ a leghatékonyabb, a G pedig a legkevésbé energiatakarékos.

Régebbi jelölések

A régi energiaosztályozás az A+ osztályig tartott, de idővel a technológia fejlődésével ez változott. Az A+++ energiaosztályú mobil klímák az alacsony energiafogyasztás és a magas hatékonyság miatt gazdaságosabbak lehetnek hosszú távon, azonban fontos megjegyezni, hogy az energiaosztályok elrendezése országonként eltérő lehet, és ezért mindig érdemes ellenőrizni a készülék címkéjén található konkrét energiaosztályt.

Az Európai Unióban folyamatosan aktualizálják, így az energiaosztályok pontos meghatározása és számozása az évek során változhat.

Az energiaosztály fogalma

Az Európai Unió rendelete szerint 2013. január 1-től a klímaberendezéseket energia címkével kell ellátni. Ez a címke a klíma-berendezés energiafelhasználását, valamint a zajkibocsájtását mutatja a vásárló számára. Az igazi újdonság azonban az energiaosztályok számításában van. A korábban jól ismert COP (fűtési energiahatékonyság) és a EER (hűtési energiahatékonyság) értékeket felváltják az SCOP és az SEER értékek. A látható változás az S, ami a szezonális energiahatékonyságra utal, a különbség viszont a kiszámítás módjában rejlik.

Az energiahatékonyság és a hűtő fűtő klíma árak közötti összefüggés

A berendezéseket ár-érték arány alapján vizsgálva kiderül, hogy egy "A+++" energiaosztályú klíma kezdeti költsége magasabb lehet, mint egy "G" osztályú klímáé, de hosszú távon megtérülhet. Például, egy "A+++" energiaosztályú klíma ára 300.000 Ft-tól kezdődik, míg egy "G" osztályú klíma 100.000 Ft-tól - ha a havi villanyszámlánk 5.000 Ft-tal csökken, akkor egy év alatt akár 60.000 Ft-ot spórolhatunk!

Az energiahatékonyság a fentiek miatt kiemelten fontos tényező a klíma kiválasztásánál. Nemcsak a költségeinken spórolhatunk, hanem hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is. Ezért érdemes átgondolnunk, hogy mennyit vagyunk hajlandóak befektetni az energiahatékony klímába.

SEER és SCOP értékek, azaz szezonális hatékonyság

Szezonális energiahatékonysági tényező (SEER) – ez az érték a készülék teljes energiahatékonysági tényezője, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. A tényező kiszámításához az éves hűtési igényt kell elosztani a hűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

Szezonális teljesítmény együttható (SCOP) – ez az érték a készülék teljes teljesítmény-együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan (a SCOP értéke egy meghatározott fűtési szezonra vonatkozik). A tényező kiszámításához a referenciának számító éves fűtési igényt kell elosztani a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

A következő értékek rendelhetők jelenleg az egyes energiaosztályokhoz az Európai Unió energiaosztályozási rendszerében:

Energiaosztályok