Hogyan lesz egy mobil klíma hosszú életű?

július 01 3 min read

Hogyan működhet hosszú éveken át tökéletesen egy mobil klíma?

Ha megfogadja tanácsainkat, minimális odafigyeléssel és maximális hatékonysággal használhatja nagyon sokáig a mobil légkondiját.

Kismegszakító

Az esetleges áramellátási ingadozások okozta károsodástól egy legalább 10A-es kismegszakítóval tudjuk megvédeni a mobil légkondit. Ez pár ezer forintos tétel, így nem igazán érdemes ezen spórolni, hiszen elenyésző költség ahhoz mérten, mennyit ér a mobil klíma.

Rendszeres karbantartás

Triviális, de sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy minden eszközt karban kell tartani annak érdekében, hogy minél tovább megfelelően működhessen. Ez nincs másképp a mobil klímákkal sem.

Attól függően, hogy milyen környezetben, milyen gyakorisággal és intenzitással van használva, időnként szervizelni szükséges a légkondicionálót is.

A gyártói ajánlások ugyan eltérnek a szűrők tisztítására vonatkozóan, de azzal sosem hibázunk, ha kicsit sűrűbben mossuk a szűrőket, mintha túl ritkán.

Ha jót akarunk magunknak és a légkondinknak egyaránt, akkor nagyjából 2-3 hetente elmossuk a szűrőit, és megtisztítjuk a belsejét is speciális klímatisztító spray segítségével.

A mobil légkondi tisztítás menete:

Porszűrők

Általában két darab porszűrőt kell megtakarítani, ami nem egy bonyolult művelet, csak pár dologra kell figyelni.

Első körben porszívóval érdemes kiszippantani a nagyobb szennyeződéseket, utána maximum 40 oC-os vízzel, vízcsap alatt le kell öblíteni a szűrőket. Ha nagyon koszosak a szűrők, semleges mosószert szabad alkalmazni a mosás során.

Belső szűrő

A szűrők eltávolítása után férhetünk hozzá ahhoz a részhez, ahol konkrétan bejut a levegő a légkondi belsejébe. Ezt a részt kizárólag speciális, erre a célra gyártott klímatisztító spray segítségével szabad tisztítani! Egyszerűen irányítsuk rá a flakont a nyílásokra, és alaposan fújjuk be őket. Ne törölgessük, ne piszkáljuk, csak hagyjuk megszáradni.

Üzembe helyezés

A két kivehető szűrőt kizárólag száraz állapotban szabad visszahelyezni a mobil klímába!

Lényeges, hogy csak természetes úton száradhatnak meg, azaz nem szabad őket hajszárítóval, vagy egyéb módon szárítani, mert károsodhatnak! Ideális esetben árnyékos, nem túl meleg helyen szárítjuk őket.

Bár frusztráló lehet, hogy várni kell a porszűrők száradására, sose használja nélkülük a légkondicionáló berendezést!

Amit csak szakszerviz végezhet: a klíma szerelés

Van, amit muszáj szakemberrel végeztetni. Nem feltétlen van nagy baja a légkondinak, de ha jelentősen csökken a hűtés mértéke, érdemes minél előbb szakszervizhez fordulni.

Mi okozhatja a hűtési teljesítmény visszaesését?

A hűtőközeg mennyiségének csökkenése

Mivel hűtőközeg segítségével hűti le a meleg levegőt a mobil klíma, ezért kritikus tényező a légkondi működése szempontjából, hogy van-e elegendő hűtőközeg a készülék rendszerében. Meghibásodás esetén a hűtőközeg szivároghat is, de pl. a kevésbé nívós mobil légkondicionálók hűtőközege eleve nem pótolható, így pár éven belül garantáltan elektronikai hulladék válik az ilyen mobil klímákból.

A márkás, drágább klímákban cserélhető, illetve utántölthető a hűtőközeg - emiatt egyértelműen a magasabb árfekvésű mobil légkondicionálók érik meg jobban annak, aki nem akar két-három évente új hűtő fűtő klímát vásárolni.

Határozottan ellenjavallt szakember nélkül próbálkozni a hűtőközeg házilagos pótlásával. A klíma szerelés árak annyira azért nem vészesek, hogy megérné az életünket veszélyeztetni - márpedig a manapság sok készülékben hűtőközegként használt propán gáz fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, tehát nem kis veszélyt rejt magában hozzá nem értő kezelés esetén.

Szakszerű, alapos tisztítás hiánya

Az észlelhetően csökkenő hűtési hatékonyságot okozhatja a hűtőközeg megcsappant mennyisége mellett a hűtőközeg szivárgása, alkatrész hiba, de akár az alapos tisztítás hiánya is.

Akármilyen körültekintően próbálja is kitakarítani a mobil klímát a tulajdonosa, minden elektronikai eszköznek vannak olyan belső zugai, amit egy laikus felhasználó nem érhet el.

A csak szakemberek számára hozzáférhető részeket sokszor speciális csavarokkal védik, hogy megakadályozzák a fűtő hűtő klíma tulajdonosát a szétszedésben, nehogy véletlen nagyobb kárt okozzon benne.

Milyen gyakran kell klíma tisztítás miatt szakemberhez fordulni?

Ha mi csak a porszűrőket akarjuk takarítani, és a légkondi konkrét tisztítását egy az egyben szakemberre szeretnénk bízni, hűtő fűtő klíma esetén az az ökölszabály, hogy a hűtési és fűtési szezon előtt kell átnézetni. Persze, ha a szeretett inverteres klíma kénytelen nagyon szennyezett levegővel dolgozni, akkor évente akár kettőnél több alkalommal is szükség lehet a szakember klíma tisztítás szolgálataira.

Abban az esetben, ha csak évente egyszer kérjük a légkondis segítségét, akkor azt kockáztatjuk, hogy a fűtő klíma belsejében a nyár során bejutott mikroorganizmusok elszaporodnak, és ezáltal pont az őszi időszakban - amikor egyébként is hajlamosak vagyunk a felső légúti megbetegedésekre -, a fűtési szezon beindulásával még több baktériumot és gombaspórát szabadítunk magunkra. Természetesen ez a tavaszi vitaminhiányos időszakban is problémát okozhat.

Tehát mindenképpen javasolt legalább időnként szakszervizbe elvinni a légkondicionálók mindegyikét.

Ha nem sajnáljuk az időt és a pénzt, hosszú éveken át fog megelégedésünkre szolgálni a mobil hűtő fűtő klíma, ott és akkor, ahol és amikor pont szükségünk van rá.

Ellenőrző lista, avagy ezt nézessük meg a mobil klímán

Amit a klíma beszerelés után nagyjából évente illik szakemberrel mindig ellenőriztetni:

  • elektronika
  • hőmérséklet-érzékelő
  • a hűtőközeg esetleges szivárgása

Ismerje meg a mobil klíma típusokat, tudja meg, mennyit fogyasztanak, és hogy hogyan választhatja ki a megfelelő mobil légkondit! Olvassa el a mobil klíma telepítéséről és szereléséről szóló cikkeinket is - ha még ezek után is maradt Önben kérdés, fussa át a GYIK-et!