Mennyit fogyaszt egy mobil klíma?

augusztus 02 4 min read

 

Meleg van…

Amikor úgy gondoljuk, ennél melegebb már nem lehet, egyszer csak eljön az a pont, amikor még melegebb lesz… És még ha nem is pártoltuk eddig a légkondikat, biztos, hogy fontolóra vesszük őket, mint lehetőséget.

Nincs szakember

De - mert egy “de” mindig van - nincs szakember. Sőt, még az is előfordulhat, hogy olyan típusú légkondit sem kapunk, mint amilyet kinéztünk magunknak… Viszont a meleg már elviselhetetlen a szobában…

Csökkent a rezsicsökkentés mértéke

Ráadásul csökkentették a rezsicsökkentést. Nem elég, hogy meleg van, télen szét fogunk fagyni - mert ki az, aki ki tudja fizetni a gáz piaci árát? Talán - egyelőre - a nagycsaládosok, akik kapnak extra kedvezményt. De ki tudja, hogy meddig kapják…

Mi a megoldás?

Tehát gyorsan kell megoldást találni arra, hogy nyáron ne süljünk meg, és télen se fagyjunk szét. Hosszú távon a napelem és a hőszivattyú telepítése lenne a megoldás, de képtelenség szakembert találni az amúgy sem olcsó beruházásra. A rezsiárak emelkedésére reagáló tömegek miatt halmozottan túlterheltek a szakemberek, és nem túl meglepő módon inkább azokat az ügyfeleket választják, akik zsebből kifizetik a több millió forintos berendezéseket.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mégis mi jelenthet egérutat?

Sokan a fatüzelés felé fordulnak, ami elég kézenfekvő megoldás. Viszont elég macerás, ráadásul fával csak fűteni lehet - a nyári melegre nem jelent megoldást. Az, aki nem sajnálja a fáradságot, pár óra netes kutatás után azzal szembesül, hogy minimum erre az évre kénytelen teljesen más megoldást találni, ami nem más, mint a fűtő hűtő mobil klíma, ami viszonylag könnyen beszerezhető, nem kell a beszereléséhez szakember, és ráadásul gyorsan fel tudja fűteni a helyiséget.

Gree Moma fűtő hűtő mobil klíma

Mennyi a mobil klíma fogyasztása?

Az, hogy a mobil klíma fogyasztás mennyi, egyáltalán nem elhanyagolandó kérdés, főleg manapság. De hogy lehet megtudni, hogy a mobil klíma rezsi mennyi lesz?

Elvileg nagyon egyszerű. Első lépésként meg kell határoznunk, hogy egyáltalán mekkora légterű helyiséget akarunk hűtő fűtő mobil klíma segítségével felfűteni. Mert hiába választottunk ki és vettünk meg egy nagyon szuper mobil légkondit azután, hogy a keresőbe beírtuk: “klíma fűtés vélemények”... Tudomásul kell vennünk, hogy minden helyiségnek mások a méretei. Egy 2.5 kW mobil klíma fogyasztása kapcsán tett kutatásaink még nem elegendőek ahhoz, hogy biztosan állíthassuk: Igen, ez a légkondi kell nekem!

Mert mi van, ha a 3.5 kW mobil klíma fogyasztása ugyan magasabb, de csak ez lenne képes az egész szobát kellemes melegre felfűteni? Az sem megoldás, ha kifejezetten márkára keresünk, mert lehet, hogy az egyik oldalon a Gree klíma fogyasztása fel lesz az egekig dicsérve, de a következő lapon tuti egy másik márkába futunk bele, például a Fisherbe, vagy a Mideába.

Szóval, a matekot nem lehet megúszni. Muszáj figyelembe venni az adott típusú mobil légkondicionáló minden paraméterét, és legfőképpen azt, hogy nekünk mik az igényeink.

Mivel a hűtő fűtő mobil klíma hűtési hatékonysága is fontos, jó, ha tudjuk, hogy akkor működik a leggazdaságosabban a mobil klíma, ha megfelelően van telepítve, és ha a lehűtendő levegő hőmérsékletét nagyjából 10-15 fokkal kell csak mérsékelnie. Ez a “szabály” természetesen fordítva is igaz: ha a fűtés klímával valósul meg, nagyjából 15 fokkal tudja jó hatékonysági fokkal felmelegíteni a szoba levegőjét a mobil hűtő fűtő klíma. Természetesen ennél nagyobb mértékben is le tudja hűteni, illetve fel tudja melegíteni a levegőt a készülék (akár -5 fokról is felfűt), de ebben az esetben már nagyobb lesz a hűtő fűtő klíma fogyasztása.

Fontos! Ha a fűtés az elsődleges szempont, jó tudni, hogy szerencsésebb akár 25%-kal nagyobb teljesítménnyel számolni, és eszerint vásárolni mobil klímát! Bár alapvetően a mobil klímák esetén nem fenyeget az a veszély, hogy a kicsapódó pára megfagy, a kültérre kihelyezett mobil klímákat ne tegyük ki kemény mínuszoknak!

Kültérre is kihelyezhető Fisher Flexi fűtő hűtő klíma

Kiegészítő fűtésre tökéletes

Ha a gáz- és áramfogyasztás tökéletes egyensúlyára törekszünk, vegyes fűtéssel simán megoldhatóvá válik az, hogy a rezsicsökkentett fogyasztási zónában maradjunk. Csak az a titka az egésznek, hogy figyeljük mind a gáz-, mind a villanyóra állását.

Mennyit fogyaszt egy klíma télen?

Ősszel és tavasszal szinte biztos, hogy elég a klíma fűtés, télen pedig váltogathatjuk más fűtéssel is attól függően, hogy melyik a kényelmesebb, vagy hogy hány helyiséget akarunk komfortosan felfűteni. Ha nincs egyedi termosztát minden fűtőtesten, akár az is megoldás lehet, ha a gázfűtést minimális mértékben használjuk, hogy ne romoljon az épület állaga, és csak azt a szobát fűtjük fel jó melegre mobil klímával, amelyikben leginkább tartózkodunk. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy mi mindenütt meleget szeretnénk, több mobil klíma együttes használatával ez is megoldható.

Mennyit ehet egy klíma havi szinten?

Mint láttuk, a fűtés klímával nem bonyolult, és többféleképpen is kivitelezhető. Azonban egyáltalán nem mindegy, hány fokról hány fokra kell feltornáznia a levegő hőmérsékletét a fűtő klímának. Azaz igazából nagyban függ tőlünk magunktól is, hogy mennyi a fűtő klíma fogyasztása. Jó ha észben tartjuk, hogy minden fűtési rendszer esetében érvényes: ha csak egyetlen fokot engedünk a számunkra ideális hőmérsékletből, már súlyos tízezreket spórolhatunk meg havi szinten. Érdemes tehát inkább kardigánt és mamuszt felvenni, mint azonnal a fűtési rendszerhez szaladni, hogy fentebb vegyük.

Fontos szempontok

Ne vegyünk gagyit! Ahogy más gépeknél, úgy a fűtő hűtő klíma kiválasztása esetén is akkor járunk jól, ha egy drágább, minőségi darabot vásárolunk meg.

Mobil klíma típus is több létezik. Ha van rá módunk, a több kivezető csővel működők közül válogassunk, mivel jóval hatékonyabban képesek hűteni illetve fűteni a helyiség levegőjét, mint a kivezetés nélküli, illetve az egycsöves változatok.

Ami alapján jelenleg számolni lehet

A legutóbbi információk szerint az alábbiak szerint alakul az energia számlázás, amennyiben háromnál kevesebb gyermek lakik az adott háztartásban:

Gáz esetén évi 1729 m3 a rezsicsökkentés határa, azaz havi 144,083 m3 az, amit 14696,5 Ft költségen tudunk megvásárolni. Efelett a fogyasztás felett 747 Ft/m3-árral kell kalkulálni.

Áram esetén 36 Ft/kW-tal kell számolni évi 2523 kWh, azaz havi 210,25 kWh fogyasztásig (ami havi 7569 Ft-ot jelent); efölött már 70,1 Ft/kWh a tarifa. Vegye figyelembe, hogy az ún. éjszakai áram 23,1 Ft/kWh rezsicsökkentetten, míg rezsicsökkentés nélkül 62,9 Ft/kW az ára.

Mivel minden készüléken fel van tüntetve, hogy mekkora a teljesítménye, így könnyen kiszámolható a fogyasztása. Ha valaki még szofisztikáltabb eredményt szeretne, az keresse ki az adott készülék SCOP-számát, ami megmutatja, hogy az adott mobil klíma 1 kW áramból hány kW fűtési energiát állít elő.

Ha a SCOP-szám egyenlő, vagy magasabb 4,1-nél (egy gázkazánnak ez az értéke általában 2,5-2,8 közt van), a hőszivattyúkra igényelhető kedvezményes tarifát is igénybe vehetjük.

Van még kérdése? A GYIK-ben szinte biztos megtalálja a választ!