Klíma szerelés egyszerűen

július 01 2 min read

Mobil klíma kivezetés felszerelése

Többféle mobil klíma van, így néha nincs könnyű dolga a hűvösre vágyóknak.

Bár a mobil klíma kivezetés nélküli változata kétségtelenül a legesztétikusabb, ez egyben a legalacsonyabb hatásfokkal rendelkező. Ha megoldható, javasoljuk, mindenképpen használjon légcsövet. Ha pedig eleve olyan típust választott, aminek van kivezető csöve, a nagyobb hatékonyság érdekében alakítsa kétcsövessé! (Ezt Fisher mobil klímák esetén az ún. double duct kit alkalmazásával oldhatja meg).

Azért is érdemes kétcsövessé alakítani a mobil klímát, mert ha csak simán egycsövesként működik a légkondi, és nem körültekintően lett beüzemelve, könnyen tönkremehet a készülék. Sokaknak elkerüli a figyelmét, hogy minden esetben ki kell alakítani egy nagyjából 15 cm átmérőjű szabad felületű nyílást annak érdekében, hogy a levegő be is áramolhasson a helyiségbe- akár bent, akár kint helyezi el magát a légkondicionáló berendezést.

Hogy vezessük ki a csővéget

A mobil klíma kivezetés ugyan nem szép, de ha a falba vagy az üvegbe speciális átvezető adaptort szerelünk, a légvezető cső végére pedig ehhez egy mozdulattal tökéletesen hozzáilleszthető véget, sokkal szebb megjelenést kapunk végeredményül, mintha szigetelő függönyt raknánk fel az ablakra vagy az ajtóra. A mobil klíma tartozékok bekerülési összege eltörpül a mobil klíma ára mellett, szóval nem érdemes pont ezeken a tételeken spórolni.

Hogyan rakjuk fel a csővéget?

Általában a levegőt vezető csőre még azelőtt kell felrakni a csatlakozót, mielőtt a megfelelő méretre kihúznánk. Van olyan, aminél tekerni kell, van, amelyiknél rápattintani a csővéget - ez az adott légkondicionáló leírásából kiderül. Egy a fontos: nem szabad erőltetni! Arra persze ügyelni kell, hogy jó legyen az illeszkedés, nehogy a két elem közt szökjön a levegő.

Ha csak hűtő funkciója van a mobil klímának, akkor egyértelmű, hogy melyik oldalra kell beilleszteni a csövet.

Kicsit komplikáltabb a történet, ha hűtő fűtő klíma van a birtokunkban, de még ha el is rontanánk első próbálkozásra, másodikra biztos el fogjuk találni, melyik oldal a kivezető csőé. Az esetek többségében elég egyértelműen kiderül, hogy a levegőt kivezető lamellákhoz viszonyítva a mobil légkondi melyik oldalán kell elhelyezkednie.

Kétcsöves fűtő hűtő klíma esetében már jóval összeszedettebbnek kell lennünk, főleg, ha olyan típussal van dolgunk, ami négycsövessé is alakítható - csak koncentráljunk a leírásban szereplő utasításokra, vagy kérjük meg egy ezermester ismerősünket, ha bizonytalanok vagyunk.

Fontos! Kültéren is használható mobil klímák esetén a beltéri és a kültéri felhasználási helyeknél pont ellentétesen kell felszerelni a csöveket!

Mi történik a lehűtött levegő páratartalmával?

Bár a mobil klíma vélemények lesújtóak szoktak lenni, mondván, folyton elárasztja a padlót a felhalmozódó kondenzvíz, jó tudni, hogy egy drágább mobil légkondicionáló esetén nem kell a kondenzvízzel külön törődni, mert az páraként ki fog jutni a külvilágba a kivezető csövön keresztül.

Egy ritka típus, az ablakklíma telepítése

Hazánkban egyelőre nem túl gyakori mobil klíma típus az ablakklíma, de akinek pont olyan ablaka van, amihez hozzáilleszthető, az nagyon szeretni fogja.

Ablakklíma elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a párkány szélessége 22 cm-nél kevesebb kell legyen, továbbá a légkondi mellett és mögött több, mint fél méter kell legyen, előtte pedig minimum egy méter szabad hely.

Rögzítsük a fém tartókeretet, majd erre magát az ablakklímát. A kisebbik, beltéri rész nézzen a szoba felé, a nagyobbik kültéri pedig a külvilág felé. A kondenzvíz hatékony elvezetése miatt adjunk a kültér felé pár fokos lejtést a légkondinak!

Ha maradt még Önben kérdés a mobil klímákról

A mobilklima.hu gyakran ismételt kérdései közt lehet, hogy megtalálja a választ. Ha még többet szeretne tudni, olvassa el általános cikkünket, továbbá a mobil klíma telepítéséről, illetve a karbantartásáról szóló cikkeinket is! Ha a rezsicsökkentés miatt aggódik, a mobil klíma fogyasztásáról szóló cikkünk Önnek szól!