Mobilklíma kisokos - Mit érdemes tudni a mobil klímákról?

Miért jobb a mobil klíma, mint a split klíma?

Egyértelműen a mobil klíma az ideális választás azoknak, akik nem akarják szétveretni a házukat, illetve pl. albérletben laknak - tehát nem is tehetik meg, hogy nagymértékben változtassanak az ingatlan állapotán… vagy csak nem akarnak milliókat költeni légkondira, de élvezni szeretnék egy légkondicionáló áldásait.

Az allergiások külön örülhetnek annak, hogy már léteznek olyan mobil klímák, amik légtisztítók is egyben, így nem feltétlen kell külön légtisztító készüléket beszerezniük.

Mivel a mobil klímák többségének nincs különálló kültéri és beltéri egysége, így - ellentétben a split klímákkal, illetve a multi klímákkal - a klíma beszerelés gyerekjáték, és a klíma tisztítás sem igényel feltétlen szakembert, legfeljebb speciális fertőtlenítőszert.

Valóban mobilak a mobil klímák

Tulajdonképpen bármilyen hosszú lehet egy mobil klíma gégecsöve, mert adaptor segítségével kvázi végtelenségig hosszabbítható a cső, így még a bevezető nyíláshoz sincs kötve a mobil klímánk. Jó hír, hogy nem kizárólag kör alakú lehet a mobil klíma kivezetés nyílás, mert téglalap alakú lapos kifúvó csővég is kapható.

Minden igényre van mobil klíma típus

Többféle mobil klíma létezik. Van, amelyiknek - hasonlóan a split klímákhoz- különálló a kondenzátora, és azt ki lehet helyezni az épületen kívülre. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a kültéri egység zaját már nem kell a szobában hallgatnunk, és a kondenzvíz is garantáltan kültérre folyik.

A mobil klímák elterjedtebb típusai az ún. monoblokk klímák: az ablakklíma, a cső nélküli, az egycsöves és a kétcsöves mobil klíma - az egycsövest akár kétcsövessé is lehet alakítani pár tartozék segítségével.

Ezeknek az az előnye, hogy bármikor könnyen áthelyezhetőek oda, ahol tényleg szükség van a levegő lehűtésére. Esztétikus megjelenésükkel bármilyen lakókörnyezetben megállják a helyüket - nem véletlen, hogy műemlék épületekben is csak ilyenekkel találkozunk.

Az ablakklíma

Az ablakklíma talán nem olyan szép, viszont nagy előnye, hogy jóval kisebb helyet foglal, mint a görgős lábakon álló mobil klímák bármelyike, ráadásul kevés munkával beilleszthető egy ablaknyílásba. Csupán az ablaknyílás fennmaradó részét kell alaposan leszigetelni, hogy ne szökjön ki a hűvös levegő.

Hazánkban jellemzően inkább a görgős lábakon arrébb tolható mobil klímákkal találkozunk, amiknek még egyszerűbb az üzembe helyezése, mint az ablakklímáknak.

A cső nélküli mobil klíma

Talán a cső nélküli légkondi változat simul bele leginkább a környezetébe. Hátránya, hogy általában kisebb hűtési teljesítményre képes, mint a csővel ellátott társai.

Az olcsóbb, noname mobil klímák gyakori problémája, hogy naponta akár többször ki kell önteni az összegyűlt kondenzvizet. A jónevű, minőségi mobil légkondicionálók viszont páramentesítő funkcióval bírnak, így ezeknél ezzel a problémával biztos nem szembesülünk.

Az egycsöves mobil klíma

Az egycsöves mobil légkondi előnye, hogy - ha nem akarunk költeni ablakszigetelő függönyre vagy ajtószigetelő függönyre - csak egy lyukat kell a csöve számára vágni a külvilág felé, arra pedig egy csatlakozó adaptort helyezni. Nagy előnye az egycsöves mobil klímának, hogy folyamatosan friss kinti levegőre cseréli a szoba levegőjét.

Növelhető a teljesítménye az egycsöves mobil klímának azzal, hogy magát a légkondit kültérre helyezzük, és a csövet vezetjük be a szobába. Ebben az esetben szükségünk lesz egy hideglevegő befúvó adaptorra.

Tetőtér esetén a fenti megoldás nem járható, de jó hír, hogy van kifejezetten tetőtéri ablakokhoz kifejlesztett ablakszigetelő függöny is. Illetve ha kifejezetten résnyire nyitott ablakhoz keresünk tartozékot, az is van: ez a slide kit, amit bár alapvetően amerikai típusú tolóablakokhoz fejlesztettek ki, erre is tökéletes megoldást nyújt.

A kétcsöves mobil klíma

A kétcsöves mobil klíma annyiban jobb, mint az egycsöves, hogy egyrészt biztos nem juttat be a szoba levegőjébe olyan gáznemű anyagot a külvilágból, ami az egészségre káros lehet, másrészt alacsonyabb energiafogyasztás mellett jobban hűt. Ennek az a magyarázata, hogy a légkondinak nem a kinti forró levegővel kell újra és újra megbirkóznia, és a benti levegő folyamatosan tud hűlni.

A kétcsöves mobil légkondi típusnak az a hátránya, hogy a két kivezetőcső miatt két lyukra van szükség. Ez viszont már egyáltalán nem zavaró, ha eleve ablakszigetelő függönnyel akartuk megoldani a kivezetőcsövek helyét. Ha négycsövessé alakítjuk a mobil klímát, akkor az csak annyiból jelent nagyobb beruházást, hogy egy helyett két ún. duct kitre lesz szükség a szerelés során (akkor, ha egycsöves gépet alakítunk át). A gégecső mobil klímához való csatlakoztatása pedig a csatlakozó adapter segítségével oldható meg.

Mi a mobil klíma működési elve?

A mobil klíma működése tk. ugyanazon az elven alapszik, mint a split klímáé, csak a mobil légkondi esetén a kültéri és a beltéri egység - ha monoblokk légkondiról van szó - egy gépházban található.

A split klímánál a két egységet egy rézcső, és egy elektromos kábel köti össze - a nem monoblokkos klímáknál ugyanez a helyzet.

A meleget a kondenzátor segítségével adja le a mobil klíma működés közben; ezért kondenzvíz minden légkondicionáló beltéri egységében képződik, ami általában a kültérre jut ki, vagy egy erre kialakított csepptálcában gyűlik.

A kondenzátorról a meleg levegőt ventilátor hajtja el - ez jut ki a gégecsövön keresztül (emiatt meleg valamennyire a kivezető cső).

Mivel a kondenzátort is hűteni kell, ezt általában a szobai, már lehűtött levegővel oldja meg a mobil légkondi - ezért is pótolja folyamatosan az egycsöves mobil klíma a benti levegőt kintivel. Ha nem tenné, elviekben vákuum alakulna ki a helyiségben. Pont emiatt a működési mechanizmus miatt nem olyan hatékonyak az egycsöves mobil klímák, mint a kétcsövesek. A kétcsöves, és főként a kültérre kihelyezhető változatok szerencsére már nem a benti hűvös levegőt használják a kondenzátor hűtésére, így jóval kevesebb áramot fogyasztanak, és hatékonyan hűtik a levegőt is.

Fűtés klímával

A mobil klímák többsége hűtő-fűtő klíma, tehát kiegészítő fűtésre is alkalmazható a hűvösebb időben, amikor még nincs igénye arra az embernek, hogy a teljes házat felfűtse, de már jól esik egy kis plusz meleg.

Abban az esetben viszont, ha fűtésre is használni szeretnénk a mobil klímát, érdemes fix lyukat vágni a csövek számára, és fali átvezető adaptor segítségével megoldani a külvilággal való összecsatlakoztatását - akár az ablaküvegen keresztül. Ezek az adaptorok záró sapkával rendelkeznek, így a nyílás bármikor lezárható, ha úgy döntünk, hogy átmenetileg nem szeretnénk használni a mobil légkondit, és eltávolítjuk a kivezető csöveit.

A mobil klímáknak is van árnyoldala, de nem sok

Ha nem szigeteljük le a kivezetőcsöveket, azok óhatatlanul hőt adnak le a szoba levegőjének. Egy szóval, ha tényleg hűvös levegőt szeretnénk a helyiségben, ügyeljünk rá, hogy minél rövidebb legyen a kivezetőcső hossza, és a szobában lévő részt pedig tekerjük körbe lehetőleg szigetelő anyaggal.

Mivel a mobil klímák általában magukban hordozzák a kondenzátort, így nem csak a “beltéri egység” hangját hallgatjuk, hanem a “kültériét” is a szobában. Ez annak, aki nagyon csendes környéken él, zavaró lehet éjszaka. Az is igaz azonban, hogy általában éjjel eleve nem kell olyan magas fokozaton hűteni, mint nappal, illetve több mobil klíma kirakható az épületen kívülre, tehát a zajterhelés mérsékelhető.

Ha mégsem oldható meg a mobil légkondicionáló kültéri működtetése, akkor feltétlen javasoljuk a négycsövessé alakítást - ezt minden Fisher Flexi mobil klímánál meg lehet csinálni. Ebben a módszerben az a jó, hogy nem a hűtendő szobában fog zajt kelteni a légkondi, hanem egy másikban, így garantált a pihentető alvás.

Milyen teljesítményű mobil klímát válasszunk?

Átlag 2,6 méteres belmagassággal számolva egy 2,6 kW-os mobil légkondicionáló nagyjából 30 m2-t tud lehűteni, míg egy 3,5 kW-os teljesítményű légkondi már 40 m2-rel is boldogulni fog. Szerencsére a gyártók gondoltak arra is, aki még ennél is nagyobb területű helyiség levegőjét szeretné hűteni: 4 kW-os légkondi is kapható. 

Értelemszerűen kisebb teljesítményű hűtő-fűtő klímát nem érdemes venni, mert akkor pont a célunkat nem érjük el (nem lesz hűvös illetve meleg), de túl erős légkondit sem érdemes vásárolni, mert belefuthatunk abba, hogy szinte folyton kikapcsol majd magától a légkondi, ami nem tesz jót a berendezésnek, és sajnos még a páramentesítő funkció sem fog tudni hatékonyan érvényesülni a hűtés során.