Mikor tökéletes választás az ablakklíma?

augusztus 10 2 min read

Miben más az ablakklíma, mint a mobil klíma?

Igaz ugyan, hogy nem tudjuk csak úgy felkapni, és arrébb vinni, mint a mobil klíma típusok többségét, de az ablakklíma is tulajdonképpen egy mobil klíma, hiszen ugyanúgy egy készülékházban kapott itt is helyet a kompresszor és a kondenzátor is, csak nem görgőkön áll.

Az ablakklíma tehát egy ablakba szerelhető mobil klíma, aminek nincs szüksége mobil klíma ablak adapter segítségére ahhoz, hogy kijuttassa a meleg levegőt a külvilágba, hiszen az egyik fele eleve kint van a külvilágban.

Csak az a lényeg, hogy az ablakpárkányhoz rendesen oda legyen fogatva a konzolja, és - lehetőség szerint - az ablak szorosan vegye körbe a készüléket. Ha nem tudjuk megoldani azt, hogy pontosan illeszkedjen az ablakklíma körül az ablak, akkor még mindig használhatunk ablaknyílás szűkítőt, vagy ablakszigetelő függönyt.

Kizárólag hűt

Jó tudni, hogy kiegészítő fűtésre nem alkalmas az ablakklíma, mert ez a fajta mobil klíma csak hűteni képes a szoba levegőjét.

Akkor jelenthet számunkra az ablakklíma ideális megoldást, ha kevés a hely a szobában, és már egy kicsi plusz bútor is akadályozna minket, de hűvösre vágyunk.

Akkor is nagyszerű választás, ha nem oldható meg a fal fúrása (ami a split klímák esetén elengedhetetlen), vagy nem akarunk a mobil klíma ablak adapter miatt lyukat vágni a szigetelt ablaküvegbe csak azért, hogy legyen hol kivezetni a meleg levegőt.

Az ablakklíma telepítéshez kell-e szakember?

Az ablakba szerelhető klíma egyik nagy előnye, hogy nem kell a beszereléséhez szakember. Azonban - mivel 40 kg körüli a tömege - érdemes segítséget hívni legalább a konzolra emeléskor, nehogy kicsússzon a kezünkből a drága ablakklíma, és a járdán végezze elektronikai hulladékként.

Az ablakba szerelhető mobil klíma mekkora helyet igényel?

Mindenekelőtt mérjük meg a párkány szélességét! Ha 22 cm-nél szélesebb a párkány, akkor sajnos nem lehet olyan egyszerűen felszerelni a fém tartókeretet, amire az ablakklíma kerülne (ekkor szüksége lehet pl. kőművesre).

Fontos, hogy a felszerelt ablakklíma nagyobbik, kültéri része körül bő fél méteren belül nem lehet semmi, és a kisebbik, beltéri rész előtt is legalább egy méteres körben szabadon kell hagyni mindent annak érdekében, hogy akadálymentesen áramolhasson a levegő, és a légkondi ne erőltesse túl a motorját.

Amire külön ügyeljünk, hogy ne tökéletesen vízszintesen álljon az ablakklíma, hanem kissé lejtsen a külvilág felé. Ez azért szükséges, hogy a kondenzvíz biztos jó irányba folyjon.

Ami az ablakklíma mellett szól

Minden mobil klíma szerelése egyszerű, de van, ami kiemeli az ablakklímát a többi közül:

  1. Az ablak klíma ár és fogyasztás szempontjából is vonzó alternatíva, mert bár kicsit drágább, mint a több mobil klíma, viszont nem kell hozzá semmiféle mobil klíma tartozékot vásárolni, mint esetleg a többi mobil klíma esetén.
  2. A zaj garantáltan kint marad. Mivel az ablakklíma “kilógatott” része a zajosabbik (mint ahogy a split klímák esetében is a kültéri egység a hangosabb), így egész biztosan nyugodt lehet mind a nappalunk, mind az éjszakánk egy ablakklíma által hűtött szobában.