Mobil klímák telepítése egyszerűen

július 01 2 min read

A mobil klíma előnyei

A klíma beszerelés nem túl komplikált dolog, ha mobil klímáról beszélünk. Az biztos, hogy a borsos klíma szerelés árak alól mentesülünk, sőt, még a klíma tisztítás költségeiből is le tudunk faragni egy mobil légkondi segítségével. Bizonytalan, hogy kell szakszerűen telepítenie a vadonatúj mobil légkondicionáló készülékét? Adunk pár tippet!

Amit minden mobil klíma esetén figyelembe kell venni

Bár a mobil klímának pont az a lényege, hogy gyakorlatilag bárhol beüzemelhető, a szállítás során nagyon vigyáznunk kell arra, hogy ne sérüljön meg a légkondi, nehogy szivárogni kezdjen a hűtőközeg. Ez ugyanis a hűtőkapacitás csökkenését vonja maga után, illetve balesetveszélyes is.

Hova rakjuk a mobil légkondit?

Lehetőség szerint teljesen egyenes felületre helyezze a mobil légkondicionáló készüléket. Ha nem lejt a terület, és nincs rajta semmilyen egyenetlenség, azzal megelőzzük azt, hogy feleslegesen berezonáljon a gép. Mivel egy ventilátor van benne, ami forgó mozgást végez, ugyanúgy szüksége van a légkondiknak az egyenes alapra, mint a szintén forgó alkatrésszel bíró mosógépeknek. Minél kisebb az eltérés a vízszintestől, annál jobb hatásfokkal tud a forgó alkatrész működni, és a gép annál kevesebb energiát fordít az egyenetlenség korrigálására - ezáltal csökken a zaj is, amit az inverteres klíma a működés során kelt. További fontos szempont, hogy a légkondi lehetőleg árnyékos helyet kapjon, hogy a napsütés ne melegítse feleslegesen a motort - a hűtőt sem szoktuk kirakni a napra.

Mennyi helyet hagyjunk a mobil klíma körül?

A cső nélküli változatoknál alapvetően minimum 30 cm-t szoktak javasolni, de minden típusnál szerencsésebb, ha egy legalább fél méteres sugarú kör középpontjába helyezzük a mobil klímát - és ezen a körön belül nincs semmi más, csak a légkondi (azaz rápakolni sem szabad, lefedni pedig pláne nem!). Ezzel lehetővé tesszük a szabad légáramlást, ami nélkülözhetetlen a légkondicionáló megfelelő működéséhez és hosszú élettartamának biztosításához.

Sajnos, ha nincs meg a gyártó által is javasolt hely a légkondi körül, egész egyszerűen képtelen a mobil klíma megfelelő mennyiségű levegőt beszívni, így nem fogja tudni olyan mértékben lehűteni a helyiség levegőjét, mint az elvárható lenne a névleges teljesítmény alapján. Mivel a motor próbál kompenzálni, óhatatlanul túlerőlteti magát, aminek hatására túlmelegszik - légkondis körökben használt kifejezéssel élve: “megfőzi magát” a gép.

A megfelelő távolság mellett a levegő kiáramlását irányító lamellákat is a megfelelő irányba érdemes állítani. Ha egy mód van rá, a légkondiból távozó levegő ne irányuljon közvetlenül -pláne nem hosszútávon- se kisállatra, se növényre, emberre meg végképp ne.

Milyen közel legyen az ablakhoz/ajtóhoz/kivezetőnyíláshoz a mobil klíma?

Röviden: a lehető legközelebb (de a fent említett fél méteren túl). Méghozzá úgy, hogy a cső nem törik meg, nem vet hullámot, nem alakul ki rajta U-alakú vonal, azaz semmi sem akadályozza a levegőt abban, hogy a lehető leggyorsabban áramoljon benne.

A mobil légkondicionáló berendezést hova tilos rakni?

Még a kifejezetten kültérre tervezett klímákat is tilos kitenni folyó víz, illetve robbanás veszélyének.

Egyrészt, mivel semmilyen elektromos eszközt nem érhet tartósan víz (zárlat, illetve áramütés veszélye miatt), másrészt a hűtőközeg miatt, ami az esetek többségében fokozottan tűzveszélyes, mint pl. propán gáz.

A fentiekből adódóan határozottan tilos fürdőszobába, medence 1 méteres körzetébe, illetve kazán mellé rakni a mobil klímát. Fűtő berendezés, tűzhely és egyéb elektronikai eszköz se legyen a légkondi közelében.

Ismerje meg a mobil klíma típusokat, a fogyasztásukat, és tudja meg, hogy választhatja ki a megfelelő mobil légkondit! Olvassa el a mobil klíma kivezetésről, a mobil klíma szereléséről és karbantartásáról szóló cikkeinket is - a GYIK-ben is találhat hasznos információkat.