Megviseli a hőség?

július 01 2 min read

Mi alapján válasszon légkondicionáló berendezést?

Jó kérdés, hogy hogyan is lehet kiválasztani a megfelelő légkondit. Laikusként nem könnyű eligazodni az inverteres klíma típusok közt, hiszen az ember csak hűvösre vágyik, és kész… nem feltétlen akar elmerülni a gyártók részletes technikai leírásaiban.

Pár támpont az ideális légkondi kiválasztásához

Csak márkás légkondit

Sose vegyen olyan légkondícionáló készüléket, aminek a márkája teljesen ismeretlen az Ön számára!

Természetesen érdemes körbenézni - a klíma árak igen eltérőek lehetnek. Azonban nagyon sok klíma szerelésre szakosodott szakember egyszerűen nem vállalja el egy ismeretlen gyártó légkondijának karbantartását és szerelését. Egyrészt nem ismeri a szerelő az adott klíma típust, másrészt lehet, hogy nehézkes az adott légkondihoz alkatrészt kapni, harmadrészt pedig - mivel ismeretlen a márka megbízhatósági szintje - semmi és senki nem garantálja, hogy a javítás és tisztítás után problémamentesen fog működni a klíma egész nyáron át.

Egy jól csengő márkanév - mint pl. a Fisher, vagy a Gree- már önmagában is garancia arra, hogy -szakszerű karbantartás mellett- évekig nem lesz semmilyen gond a légkondícionálóval még intenzív igénybevétel mellett sem.

Helyszín felmérése

Ha szerencsénk van, még akkor eszünkbe jut a légkondi beszerzése, amikor más még csak a nagykabátjára tud gondolni…

Mivel nagyon leterheltek a klíma szerelők, így jó eséllyel akár hónapokat is várhatunk rájuk, pedig ideális esetben pont egy szakértőnek kellene felmérnie az igényeinket és az otthonunkat annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb légkondícionáló berendezést válasszuk.

Bár a klíma szerelés illetve telepítés nem ördöngősség, már csak azért is érdemes szakemberrel végeztetni, mert bizonyos klímák szinte biztos nem fognak jól működni, ha nem szakszerűen vannak telepítve.

Ha nem kap klíma szerelésre szakembert

De …ha már kint dühöng a forróság, és éjjel sem tud lehűlni a benti levegő, nem éri meg tovább várni. A nyár folyamán nem fog kapni szakembert, szinte semmi esélye rá. Inkább vásároljon egy könnyen telepíthető, márkás légkondit, és vagy saját kezűleg, vagy egy ügyes ismerős segítségével szerelje be a légkondit.

Pár hónap alatt nem lehet baja egy jó minőségű légkondicionálónak (ha csak le nem ejtik kicsomagolás közben :) ), és ősszel már viszonylag könnyedén kap szakembert a szakszerű tisztításhoz. Igaz, így belefuthat abba, hogy nem éppen a legideálisabb helyen lesz elhelyezve a légkondi, de ha szerencséje van, nem okoz nagy gondot máshova rakni.

Egy szoba egy légkondi

Fontos észben tartani, hogy egy légkondi csak egy helyiséget képes hatékonyan lehűteni! Hiába rakja lépcsőfordulóba, a légkondícionáló készülék nem hogy nem fogja hatékonyan hűteni mindkét szintet, de gyakorlatilag egyáltalán nem lesz érezhető a jótékony hatása sehol másutt, csak a lépcsőfordulóban...

Érdemes tehát még a légkondi megvétele előtt megnézni, mekkora helyiségre ajánlják az adott készüléket - sokkal nagyobb teljesítményűt nem éri meg venni, mivel folyton ki-be fog kapcsolni az inverteres klíma, ami feleslegesen terheli a motorját; a túl kicsi teljesítményű légkondi meg nem fogja lehűteni megfelelően az adott légteret.

Összességében: kicsit munkás a saját légkondi telepítés, mert minimálisan számolni is kell, meg szerelni is, de nem feltétlen kell tőle tartani, mert pl. egy mobil klíma kivezetés elhelyezése gyerekjáték!

Aggódik, mennyi lesz a rezsije? Akkor olvassa el a mobil klímák fogyasztásáról szóló cikkünket is!

Olvassa el a mobil klíma kisokost és a mobil klíma telepítéséről, szereléséről és karbantartásáról szóló cikkeinket is! A GYIK-ben is találhat hasznos információkat!