A mobil klíma kivezetés - kell ez nekünk?

augusztus 04 3 min read

Amikor az ember úgy dönt, megvesz egy mobil klímát, sokszor nem is gondol bele, hogy szerelnie is kell majd. Ez persze nem minden mobil klíma esetén igaz.

Létezik-e mobil klíma kivezetés nélkül?

Sok ember képzeletében így jelennek meg a mobil klímák: állnak gyönyörűen a helyiség közepén, és ontják magukból a hűvös levegőt. A szórólapok és a webshopok termékismertetői is kicsit félrevezetőek lehetnek, hiszen sokszor ezeknek a képein sem szokott cső szerepelni.

Tény, létezik kivezetés nélküli mobil klíma, de erről a típusról jó tudni, hogy a legkevésbé hatékony mind közül.

Nagy előnye, hogy bárhol bármikor könnyedén beüzemelhető, de ez pörgeti meg a legjobban a villanyórát, amit többségünk szeretne elkerülni, főleg mostanság, amikor világszinten is kiélezett az energia probléma.

Miért kell kivezetés a mobil klímának?

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért kell kivezetés? Miért nem elég az, hogy a mobil légkondi fújja a kellemes hűvös levegőt?

A mobilklíma kivezetés nélkül csak erre képes: a benti meleg levegőt lehűti, és hogy megszabaduljon a működése során termelődött hőtől, azt kénytelen-kelletlen a szobába juttatja, mivel nincs lehetősége a külvilágba kifújni. Azaz nem csak hűti, de bizonyos fokig melegíti is a szoba levegőjét, amit ha lehet, el kell kerülni.

Miért jobb választás a kivezetőcsöves mobil klíma, mint a kivezetés nélküli?

A fentiek után talán már nem is kérdés, miért is jobb, ha a mobil klíma kivezetés megoldások jobban foglalkoztatnak minket, utánanézünk az alternatíváknak, és csak némi információ gyűjtés után választjuk ki a lehetőségeink szerinti legjobb verziót.

A mobil klíma kivezetés lehetőségei helyileg a következők lehetnek:

  • ablakrés
  • ajtórés
  • ablakon vágott rés
  • falon vágott rés

Hogy jobb megoldani a mobil klíma kivezetés kérdését?

Az, hogy a kivezetés mobil klímákhoz hogy oldható meg, többtényezős. Nagyban függ a saját lehetőségeinktől, és természetesen magától a készüléktől is.

A legegyszerűbb mobil klíma kivezetés

Talán a legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy egész egyszerűen kilógatjuk a nyitott ablak vagy ajtó résén a mobil klíma csövét. Ezt semmiképp sem javasoljuk, mivel túl nagy nyílás marad szabadon, ahol mind a meleg levegő, mind az ízeltlábúak szabadon bejuthatnak a lakótérbe.

A legkönnyebben kivitelezhető, jó mobil klíma kivezetés

Manapság már kapható egyszerűen felhelyezhető ún. ablakszigetelő függöny, amit simán felragaszthatunk az ablakszárnyakra. Nem kell megijedni, amilyen gyerekjáték a felrakása, olyan könnyű a levétele is. Mindenesetre nem kell minden alkalommal levenni, ha be szeretnénk csukni az ablakot, mivel a bősége miatt - ha nincs a cipzáros rész résébe belehelyezve a kivezető cső - felszerelt állapotban is csukható az ablak. Természetesen ugyanez a helyzet az ajtóra szerelhető változatokkal is.

Ha ilyen ablakszigetelő függöny mellett tesszük le a voksunkat, ne lepődjünk meg, hogy ez a termék többféle néven is szerepel az interneten, így ha a készülék mellé csak másik webshopból tudunk rendelni, így is érdemes rákeresni: mobilklíma ablaktömítés, mobil klíma visszaáramlás gátló, ablakkivezető zsák. Talán nem véletlen, hogy nem ezek az elnevezések terjedtek el, hanem inkább az ablakszigetelő függöny név.

Mobil klíma kivezetéshez ablakszigetelő függöny

Tolóablakhoz/tolóajtóhoz való mobil klíma kivezetés

Ha olyan szerencsénk van, hogy tolóablakunk, vagy tolóajtónk van, még egyszerűbb a történet, mivel kapható egy kis műanyag sín, a slide kit, aminek segítségével a nyílás leszűkíthető akkorára, ami a kivezetőcsőnek éppen kell.

mobil klíma kivezetés kiegészítő tolóablakhoz

Fix, ablakon/falon keresztüli mobil klíma kivezetés

Ha hosszú távra tervezünk, szerencsés fix kivezetési pontban gondolkodni - ekkor ablaküvegen, vagy falon keresztül oldjuk meg a meleg levegő kijuttatását. Kapható speciális ablakkivezető mobilklímához, amit a kivágott lyukra kell felrakni.

Ablakon keresztüli mobil klíma kivezetés

Talán egyszerűbb eset, ha a mobil klíma kivezetés ablakon kerül elhelyezésre. Ilyenkor annyi a dolgunk, hogy egy precíz üvegvágóval a kivezetőcsőnek megfelelő nagyságú lyukat vágunk az ablaküvegen, és arra rászereljük a kivezetőcső csatlakozóját, amit adaptornak is szokás nevezni. A meleg levegő kivezetés ablakon keresztül tehát nem egy nagy kaland, nem keletkezik kosz, és persze ha nem akarjuk használni a mobil klímát, az adaptornak hála egyszerűen lezárható az ablakon lévő nyílás.

Mobil klíma kivezetéshez adaptor

Falon keresztüli mobil klíma kivezetés

Másik lehetőség, amikor a kivezetés falon/homlokzaton keresztül valósul meg. Ezt azért már húzósabb kialakítani, mert nem kevés kosszal jár, és - ha szigetelt a ház - még arra is nagyon ügyelnünk kell, nehogy megsérüljön a szigetelés. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha nem használjuk a mobil klímát, könnyen le kell tudnunk szigetelnünk az adaptort, hogy ne keletkezzen hőhíd.

Milyen cső használható a mobil klíma kivezetéséhez?

Ha kivezetőcsöves mobil klímát vettünk, akkor eleve a készülék mellett kell legyen a cső, szóval nem kell sokat gondolkodnunk rajta, milyen csövet illesszünk a légkondihoz. Természetesen, ha cserélni kell a kivezetőcsövet, mert megsérült, vagy az egycsöves mobil légkondit kétcsövessé akarjuk alakítani, mindig ugyanolyan típusút vegyünk, mint amilyen az eredeti volt!

Mobil klíma kivezetéshez kivezetőcső

Milyen hosszú lehet a mobil klíma kivezetőcső?

Bár elviekben bármilyen hosszú lehet a mobil klíma kivezetés és a légkondi közt húzódó kivezetőcső, ha egy mód van rá, a lehető legrövidebb csőhosszal próbáljuk meg beszerelni a mobil klímát! Egyrészt esztétikusabb végeredményt kapunk, másrészt pedig a meleg levegő kivezetésére szolgáló cső falán minimálisan leadott hő így még kevesebb lesz. Persze, ha plusz szigetelést adunk a csőnek, akkor semmi gond, tekergőzhet hosszú métereken át. Viszont van, amit jobb, ha nem hagyunk figyelmen kívül… 

Milyen magasságban legyen a kivezetés?

Nem mindegy, milyen íve van a kivezetőcsőnek, és hol a másik vége. Optimális esetben a légkondihoz csatlakozó rész felett helyezkedik el a kivezetőcső másik vége úgy, hogy a cső nem csavarodik meg, és U-alakban sem vet hullámot. Ha nem akarjuk, hogy a mobil klíma erőlködjön a kivezetendő levegő kihajtása közben, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél könnyebben távozhasson a levegő a csövön keresztül!

Hol szerezheti be a szükséges dolgokat?

Hűtő fűtő mobil klíma mellett egyszerűbb, csak hűtő mobil klímát is találhat, és persze a szereléshez szükséges tartozékokat is összeválogathatja pár kattintással a mobilklima.hu-n. Rendeljen most, és élvezze egy munkanapon belül az új mobil klíma adta kényelmet!

Van még kérdése? A GYIK-ben szinte biztos megtalálja a választ!