Elveszett a mobilklíma használati utasítása, hogyan tudom pótolni?

június 22 2 min read

A használati utasítás jogszabályi követelményként mellékelve van minden elektronikus berendezéshez, elolvasásuk mindenképpen javasolt, még akkor is, ha alapvetően magabiztosnak mondhatjuk magunkat az adott eszköz kezelése terén. De mi történik akkor, ha a használati utasításnak nyoma kél?

Jogszabályi háttér a használati útmutatókhoz

A kezelési útmutató vagy kezelési kézikönyvet 2021 nyarától már a webshopoknak is kötelező mellékelni minden, nem élelmiszer jellegű termékhez. A termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény július 16-ától hatályba lépő rendelkezése szerint a gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket. A használati és kezelési útmutatónak közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie. Az útmutatót jogszabályban nem nevesített termékekre online is át lehet adni.

Az importőr köteles biztosítani, hogy a termékhez mellékelt használati és kezelési útmutató a fogyasztók és más végfelhasználók számára magyar nyelvű, közérthető és egyértelmű legyen, valamint tartalmazza mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz. Ha a gyártó, az importőr vagy a meghatalmazott képviselő nem gondoskodott róla, akkor a logisztikai szolgáltató köteles biztosítani a termékhez mellékelt használati és kezelési útmutatót. Amennyiben a gyártó vagy az importőr vagy a meghatalmazott képviselő nem mellékelte a termékhez az általános hatályú tájékoztatásokat, a logisztikai szolgáltató köteles azt pótolni.

Mi is az a használati útmutató?

A mai klímák és mobil klímák rengeteg funkcióval rendelkeznek; így ha valaki képben szeretne lenni eszköze képességeivel, jellemzőivel, akkor mindenképpen szükséges lehet a kezelési útmutatót tanulmányozni, még akkor is, ha amúgy tisztában vagyunk a termék képességeivel vagy esetleg használtuk már a gyártó termékeit. A legtöbb esetben megtaláljuk a csomagban kinyomtatva az adott cikkre vonatkozó használati utasítást (ez alól kivétel lehet a fent említett, webshopokra vonatkozó előírások), de könnyen és sokszor előfordulhat, hogy azokat olyan biztos helyre tesszük, hogy többé nem is kerül elő.

A jogszabály kimondja, hogy a használati és kezelési útmutató nem más, mint maradandó formában a fogyasztó vagy a felhasználó számára a gyártó által rendelkezésre bocsátott tájékoztatás a termék rendeltetésszerű és biztonságos használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. A használati és kezelési útmutatónak magyar nyelvűnek, közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie.


Ebben az esetben sem kell kétségbe esni, hiszen számos módja van annak, hogy pótoljuk az adott kezelési kézikönyvet. A webshopok oldaláról, a termék hazai forgalmazójának honlapjáról szinte biztos, hogy le tudjuk tölteni - fontos megemlíteni, hogy pl. a mobilklima.hu weboldalon minden megvásárolható mobil klímának az adatlapján a Letölthető dokumentumok fül alatt ingyenesen letölthetők ezek a dokumentumok.

Ha valami ritkább, itthon kevésbé elterjedt terméknek szeretnénk újból fellelni a kezelési útmutatóját, akkor sem maradunk megoldás nélkül: a Google segítségével konkrét modellekre is rá tudunk keresni, pl. "Midea MPPDB-12CRN7-QB6G1 használati útmutató", követve a "gyártó modell használati útmutató" sablont. Ha magyar nyelven nem elérhető a kívánt használati útmutató, akkor a Chrome böngészőbe beépítette Google Fordító segítségét is kérhetjük angolról magyarra fordításhoz; ez esetben a gyártó neve és a modell neve+száma után a user manual, instruction manual ill. a user guide kifejezéseket fűzzük hozzá.

Ha még így sem járunk sikerrel, akkor érdemes lehet érdeklődni klímával/mobilklímával foglalkozó Facebook csoportokban, fórumokon, hátha valaki rendelkezik a kívánt használati utasítással; ha nem találunk semmit (mert pl. régebbi, már nem forgalmazott termékünk van) akkor akár írhatunk egy emailt is a gyártónak/forgalmazónak, hátha tudnak segíteni rajtunk.

Használati útmutató hiányában semmiképp sem vágjunk neki olyan feladatoknak, mint pl. beüzemelés, szerelés vagy karbantartás.