Mobilklíma kisokos - Mit érdemes tudni a mobilklímákról?

Kültéri vagy beltéri klíma? Multi klíma!

Az egyenként, azaz helyiségenként bekötött hűtő-fűtő eszközök helyett létezik még jobb megoldás, az úgynevezett multi klíma. Ezek közös jellemzője, hogy egy kültéri egységhez két vagy akár több beltérit is csatlakoztathatunk. A kültérit a szabadban helyezzük el, a beltérit pedig abban a helyiségben, ahol hűteni akarunk. 

A kültéri egységet az adott épület kültérében szükséges elhelyezni, úgy, hogy a megfelelő légáramlás a készülék körül biztosítva legyen és a berendezés a hóhatár fölé kerüljön. A berendezések gyártói a készülékeknél külön megadják a kültéri és beltéri készülékek között megengedett legnagyobb távolságot és szintkülönbséget, amely általában maximum 10 méter nyomvonalhossz, és maximum 3 méter szintkülönbség. 

Ha ennél nagyobb távolsággal kell számolni, akkor a berendezés forgalmazójával kell egyeztetni. Fontos szempont, hogy amennyiben a berendezéssel fűteni is szeretnénk, akkor gondolni kell arra is, hogy a készülék alatt télen jégképződés lehet. 

A beltéri egység nyáron hideg, télen pedig meleg levegőt fúj be a helyiségbe. Az elhelyezésnél azt kell a leginkább figyelembe venni, hogy a tartózkodási zónába lehetőség szerint ne közvetlenül fújjuk be a kezelt levegőt, mert ez kellemetlen huzatérzetet okozhat.

Fontos tudni, hogy a kültéri egységek önmagukban nem működőképesek, minden esetben szükséges megfelelő beltéri egységet is választani hozzájuk. 


Split, azaz osztott klíma

A split vagyis osztott klímák két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. A beltéri egységeknek is több fajtája létezik: álmennyezeti kazettás, oszlop klíma és hagyományos oldalfali klíma, utóbbi a legelterjedtebb forma. 

A split klímáknak létezik olyan változata, amely esetében egy kültéri egységhez több beltéri egység kapcsolódik, ezt multi-split klímának nevezzük. A multi-split klíma a rendszerét tekintve tökéletesen megegyezik a split klíma rendszerével, azzal a különbséggel, hogy egy kültéri klíma egységre több beltéri egység is csatlakoztatható. 

Esztétikai előny lehet, hogy egy épület homlokzatán csak egy kültéri egységet kell elhelyezni, viszont az egyes beltéri egységekhez tartozó csövezési hossz megnövekedhet. A bonyolultabb működésű rendszer miatt az ilyen rendszerek ára minimálisan magasabb. A működés szempontjából kétféle típus létezik: az inverteres és az on-off típusú,mely forgalmazását tekintve már megszűnt.

Azok a klímaberendezések, amelyek nem minősülnek split klímának, azokat a monoblokk klíma elnevezéssel jelölik. Ezen klímaberendezések működési elve gyakorlatilag azonos, különbségek csak a kivitelezésben és az egyes részegységek elhelyezésében mutatkoznak: a monoblokk klímák ugyanis egy egységként üzemelnek, nincs külön kültéri és beltéri egységük. Előnye ezeknek a típusoknak, hogy nincs szükség csőrendszerre, így az üzembe helyezése egyszerűbb, illetve könnyebben áttelepíthetők más helyiségbe is.

Hűtő és fűtő klímák 

Magyarországon még nem túl népszerű megoldás a klíma berendezéssel történő fűtés, ennek fő oka, hogy nincs benne még a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan is lehet fűteni, hiszen sokan gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt és hogy a már meglévő gázfűtés úgyis erre a célra van. 

Igaz, hogy egy már kiépített, jó minőségű kazános, radiátoros vagy padlófűtést nem biztos, hogy érdemes teljesen lecserélni, hiszen ilyen esetben a megtérülési idő akár több tíz év is lehet a bekerülési költséget is beleszámítva, viszont új építésű házaknál mindenképp érdemes kiépíteni ezt a rendszert. Ugyanis egyszerre biztosítja a nyári és téli komfortot, emellett a gázfűtés kiépítési költsége akár a kétszerese is lehet a klíma telepítésének.

Kitűnő választásnak bizonyulhat akkor is, ha egy lakásban nem elérhető a gáz, és költséges lenne a kiépítése, vagy a kémény kiépítésénél merülnek fel problémák. Látványos javulást érhetünk el már akkor is, ha csak az átmeneti időszakokban használjuk a klímát a hagyományos gázfűtés helyett. Ilyenkor tudjuk ugyanis elérni a legjobb hatásfokot ezekkel a készülékekkel. 

Végül, de nem utolsósorban azt is érdemes tudni, hogy a hagyományos klímákat évente egyszer elég, ám a fűtésre használt légkondicionálókat mind a hűtési, mind pedig a fűtési szezon előtt meg kell nézetnünk szakemberrel, hogy megtisztítsák a szűrőket, és ez egy plusz költség, amivel számolnunk kell.

Mi az a kétcsöves mobilklíma?

A legfontosabb alapelvek egyike a mobilklímákkal kapcsolatban, hogy egy adott helyiségből levegőt elszívni vagy oda levegőt befújni csak akkor tudunk, ha az adott légmozgásnak biztosítjuk a "párját" is. Tehát ha befújunk, valahol ki kell engedni a befújt levegőt, ha elszívunk akkor valahol be kell engedni ugyanannyi levegőt - ennek a hiányában megáll a légszállítás, és a gép elromlik.

Az egycsöves mobilklímával szemben a kétcsöves mobilklíma rendelkezik egy plusz csővel,  ami kintről szív be levegőt és azt direktben vezeti a gépbe, így biztosítja a gép hűtését. Ezek a gépek erősebb ventilátorral készülnek, ami tudja kezelni a csövek ellenállását. 

A kétcsöves mobilklíma a saját lehűtéséhez szükséges levegőt nem a szoba lehűtött levegőjéből, hanem a környezetből, az utcáról szívja be, tehát a szoba levegője akadálytalanul hűlhetne le

A gyakorlatban azonban sajnos nem ilyen jó a helyzet, mert nem csak két vastag cső kivezetéséről kell gondoskodnunk, hanem azt is tudnunk kell, hogy a szigeteletlen csövön 50 fokos hűtőlevegő távozik, a másikon pedig a kinti 35 fokos levegő jön be, azaz a vastag csövek alaposan visszafűtik a helyiséget.

A mobilitás is minimum megkérdőjelezhető, mert a két vastag gégecső egy jelentős korlátot állít a mobilitás elé, mivel nem lehet csak úgy átgurítani a készüléket egy másik szobába, sőt, még a szobán belül sem.

További hasznos fogalmak 

  • csatlakozó adapter: a gégecső csatlakoztatására szolgál a kétcsöves  klímaberendezés kialakítása esetén. 
  • (fali) átvezető adaptor (záró sapkával): a falon lévő lyukra lehet szerelni, rá lehet csatlakoztatni a csővéget. Amikor a klíma üzemen kívül van, le lehet zárni a kivezető nyílást ezzel a kiegészítővel. A termék alkalmazható pl. fal, gipszkarton vagy ablak esetén.
  • slide kit: amerikai ablakokhoz (tolóablak) javasolt a használata. Az eszköz teleszkópos kivitelezésű, így a kivezető cső helyzete állítható. Függőleges helyzetbe téve, résnyire nyitott ablakhoz betámasztható. (Tolóablak: amerikai típusú ablak, mely nem nyílik, hanem feltolható.) 
  • duct kit: amennyiben kintre helyezzük a klímát, a kétcsöves kialakításnak köszönhetően a szobából kivont levegőt hűti le, majd fújja vissza, így cirkuláltatva a benti levegőt. Fűtésre is kétcsöves kialakítással használható a berendezés, ebben az esetben is a benti levegőt melegíti fel, azaz nem a kinti nagyon hideg levegőt kell felmelegítenie a berendezésnek, energiát spórolva meg ezzel.